Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Office 12

Ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2006. január 1. vasárnap, 01:14 | 24 hozzászólás

Office 12 logóAhogy Sztahanov megírta, nemrég új Office-képernyőfotók kerültek napvilágra a következő verziót beharangozandó. A képek megtekintése után megértettem, hogy mire utal a termék nevében található 12-es szám: a megjelenés időpontjában a webes időszámítás szerint ennyi évvel lesznek elmaradva a világ élvonalától.

Nézzük meg, milyen html-kódot fog írni az év végén megjelenő kiváló termék Frontpage nevű alkalmazása:

20060101_office-12.gif

Elszomorító. A jelek szerint ez a program nagyjából mindennek ellentmond majd, amit a weben jóindulatú emberek az elmúlt években kitaláltak és megvalósítottak, és amely törekvéseket a Microsoft mindig hangos támogatásáról biztosítja. Már, amikor csak nyilatkozni kell róla.

Redmondban 2006 után is táblázatban dizájnolják majd az oldalakat. A CSS-ről nem is hallottak, így teljesen mindegy, hogy az 1-es vagy 2-es verziót kérnénk számon rajtuk. Ők mindent tagenként fognak stilizálni, ha kell, akkor százszor egymás után.

A tageket egyébként nemhogy meg sem kísérlik xhtml-kompatibilis módon kiírni, de figyeljük meg, hogy még magukkal sem következetesek: néhány soron belül előfordul a <font> és a <FONT> verzió is.

Amennyire emlékszem, a 90-es évek végén lehetett ilyen kódokat látni a weben, akkor is többnyire a Frontpage-dzsel készült oldalakon. Itten minket nem vesznek komolyan. Egyelőre még megtehetik, de talán, talán nem lesz ez mindig így.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (24)

1

mr m, 2006. január 1. vasárnap, 06:35 (#)

lehet hogy csak az ifjonti ver szol belolem, de latok valami szomorut abban, hogy ezt a cikket januar elsejen, 1.14-kor posztoltad...
most pedig megyek, es alszom februar 1ig ;)

2

Ali, 2006. január 1. vasárnap, 07:38 (#)

Az külön szép, hogy még a színkódok is hol kis-, hol nagybetűsek. Microsoft, eh, kutyából nem lesz szaloncukor...

3

Lac, 2006. január 1. vasárnap, 12:41 (#)

Na jó, dehát ki az az elvetemült aki FrontPage-t használ manapság?!

4

ses, 2006. január 1. vasárnap, 12:51 (#)

Lac, nem tudom, de ha már kifizeti valaki az Office-ban a FrontPage árát is, akkor nem annyira földönkívüli elvárás, hogy korrektül működjön ;)

5

Pepito, 2006. január 1. vasárnap, 15:26 (#)

Ha belegondoltok, hogy a FrontPage a felhasználók mely rétegét célozza meg, nem véletlen, hogy a CSS koncepciója nem jelenik meg a belépő szintű felhasználók eszköztárában.

Egyébként tartsa fel a kezét, aki a Word (már ha Word-öt használ) stílusbeállításait kezdettől fogva használja. El kell telnie néhány órának piszok hosszú doksik formázgatásával, hogy az ember valami józanabb megoldás után nézzen és koncepcionálisan a saját elméjében kialakítsa a stílusok előképét. És akkor! És onnantól kezdve egyre gyakrabban! De nem kezdettől fogva.

Persze a HTML ettől még lehetne szabványos, ebben igazatok van.

6

PAStheLoD, 2006. január 1. vasárnap, 18:04 (#)

Ki az aki kifizeti? Pont emiatt nem .. nehogymár az ilyen fejlesztéseket finanszírozzák, meg a hatmilliomodik überfelesleges, totál eldugott fícsört a power pointban. Szóval OpenOffice. Meg open-do*C*U*M*ent-standard, amibe meg bele kell kényszeríteni az MS-t, mert magától nem akar belemászni.

7

r.a, 2006. január 2. hétfő, 00:00 (#)

Én pl. olyan elvetemült vagyok, aki FrontPage-t használ. Itt volt a gépen, kinyitottam, tudtam vele néhány dolgot csinálni - de jó, gondoltam, nem kell megtanulnom egy programot, mert ez megy (az meg őszintén szólva nem igazán érdekel, hogy aki a htmlkódot nézi, az a szívéhez kap).
No aztán persze jött a feketeleves, kiderült, hogy mihelyt a nagyon egyszerűnél kicsit bonyolultabb dolgot kell csinálni, akkor rémálomszerű az egész, de ez mindig akkor történt, amikor sürgősen kellett csinálni valamit, ezért nem kezdhettem új program megtanulásába... Most már egy csomó dolgot tudok, hogy hogyan lehet elérni a program kijátszásával. Végső soron pont ez a Microsoft-termékek használatának titka: mindig meg akarják mondani neked, hogy mit akarsz, és neked rá kell venned őket arra, hogy elhiggyék, hogy azt akarod, amit ők hisznek, hogy akarod :)

8

Ali, 2006. január 2. hétfő, 09:39 (#)

Eszembe jutott, hogy kezdjük az évet vidámsággal. Hozzám időnként befutnak kérdések weblap-készítéssel kapcsolatban, ezekből szemezgetek párat, a szerzők saját érdekükben való meg nem nevezése mellett, de betűhűen. :)

"Hogyan lehet keresőt csinálni Front page-val?"

"Az oldalamra,hogy kössem rá az eggyik internetes rádió állomást?
(grafikusan FrontPage-et használok)"

"Hogy csináljam meg az oldalon a görgetősáv kinézetét? (grafikusan ha
lehet)"

"figyu erre a címre elküldhetnél egy olyan szöveget hogy hogyan kell
frissíteni a honlapot hogyan tehetünk fel rá újabb dolgokat igaz nem
nagyon ismersz csak olvastam azt a szöveget amit csináltál egyébként
nagyon jó lett és ha el tudnád küldeni vagy leírni nagyon
megköszönném az alábbi címre" (cím törölve)

"az a cucc amiböl tanulom a honlap
készitést a frontpage editor 98 ra
hivatkozik de ez sehogy sem jön össze nekem xp-n
Tudsz henyette ajánlani valamilyen magyar nyelvü front page editort"

"jó napot hogy tudok készíteni saját weboldalt?milyen progi szükséges
hozzá?honnan tidom le tölteni?és hogy lehet feltölteni adatokat?én
még csak érdeklődés szinten űzöm ezt a dolgot."

"Nem tutnád megmondani, hogy honnan szerezhetnék egy Account-ot? A
weblap szerkesztéséhez nagyon kéne!"

Azért ilyenkor mindig elgondolkodom azon, erdésznek lenni mennyivel jobb lett volna. :)

9

ses, 2006. január 2. hétfő, 10:25 (#)

Ali, te a frontpage-supporton dolgozol? :)

10

Dimi, 2006. január 2. hétfő, 11:09 (#)

Annak idejen a kedvenc tegem a blink volt.

11

attisan, 2006. január 2. hétfő, 12:35 (#)

Microsoft-ék elmondták miért kell nekünk ez az Office. Pár gondolat:

1. A fő fejlesztés a felhasználói felület átbarkácsolása lesz. Állítólag mindig olyan fejlesztéseket kérnek tőlük a felhasználók melyek már benne vannak a csomagban, csak nem találják!? Ezért áttervezik a teljes felhasználói felületet. A másik cél, szerintem Főcél, ezzel az hogy ismét markánsan különbözzön az Open/Staroffice-októl amelyek már legalább annyit tudnak mint az aktuális Office.

2. Ott van még az opendocument(xml) formátum (remélhetőleg nyílt szabványú) támogatása. Ez mondjuk simán beleférne egy service pack-be. Csak egy újabb formátum lenne amibe menteni lehet, de ugye azt nem lehet súlyos pénzekért eladni. Arról nem is beszélve, hogy ezt már az Openoffice vígan tudja most is.

3. A fentiek fényében is belátható, hogy nem fogják újraírni az alkalmazásokat. Legalábbis a Frontpage-et nem. A lényeg a szép új smink és némi parasztvakítás. Vagy lehet, hogy úgy vannak vele, hogy FrontPage-et már a kiskutyám se használ komoly célokra. Pistinek meg mindegy a gyok 2 látógatószámmal.

Szerintem a Vistában akarnak robbantani, esetleg egy mellékelt és továbbfejlesztett Expression pack-el. Ez már tartalmaz olyan webszerkesztőt ami olyat ígér, hogy: "tool to produce high-quality, standards-based Web sites"

http://www.microsoft.com/products/expression/en/web_designer/default.aspx

Szerintem.

12

r.a, 2006. január 2. hétfő, 16:02 (#)

De vajon tényleg jó dolog-e, hogy akik értenek a weblapkészítéshez, azok mindenkit, aki nem ért hozzá, kigúnyolnak és alacsonyabbrendű élőlénynek tartanak? Vajon ők úgy születtek-e, hogy már Firefoxot (na jó, Netscape-et) használtak és javában kódoltak?
Vajon pl. úgy népszerűsítjük-e legjobban az alternatív böngészők ügyét, ha kijelentjük, hogy Explorert csak a barmok használnak?

13

eszpee, 2006. január 2. hétfő, 16:06 (#)

r.a., bár valószínűleg nem nekem szólt, én magamra veszem. Szerintem a cikk az Office 12-ről szól, nem az azt használókról. És igen, innentől igenis egye ki a rák a belit annak, aki ennyire szar eszközt tesz le az asztalra (jó, enyhítek: pusztuljon el a piaci versenyben), mert zsákutcába tereli a felhasználóit azzal, hogy ezt a font tag-es maradi baromságot nyomja. Így szegény kölök ha fejlődne, logikusan belenéz a forrásba is, és mit lát?!

Egyébként hülyeség is lenne a webeseknek a html-hez nem értőket szidni, hiszen belőlük (is) élünk. :)

14

r.a, 2006. január 2. hétfő, 17:17 (#)

eszpee, pont nem neked szólt (inkább pl. Alinak, #8); és persze, a szidalmazás teljesen jogos, ha a béna fejlesztőkről szól, csak arra kellene vigyázni, hogy közben ne szídjuk a ("béna") felhasználókat, akik ilyen-olyan okokból (pl. mert piaci erőfölénye van bizonyos cégnek) vacak programokat használnak.

15

Pepito, 2006. január 2. hétfő, 17:23 (#)

r.a., ne legyen komplexusod azért. Már a legegyszerűbb webszájt is legalább négy nagyon fontos, önmagában önálló szakmaként is létező, fejlesztői képesség-készletet igényel, feltéve, hogy valaki nulláról szeretné elkészíteni. Komolyabb webes alkalmazások ennél is többet.

Nem ismerek senkit, aki ezen szakmákat egyszerre művelni lenne képes profi szinten. A bloggerek döntő többsége nem arról híres, hogy html-t kódol, hanem a szöveges tartalomról, amit közzétesz.

Egyébként minden igyekezet ellenére a sesblog.hu kódja sem hibátlan, de annyi baj legyen.

16

ses, 2006. január 2. hétfő, 18:05 (#)

r.a.,

Konkrétan szerinted ki és hol szidta a felhasználókat? Nekem úgy tűnik, inkább Lacnak válaszoltál, nem Alinak. Vagy amennyiben az elegendő a megítélésedhez, hogy Ali felsorolt létező eseteket, akkor én kicsit szigorúnak érzem a rendszeredet. :)

Pepito, így van, sőt: a "hibátlan" kódnak még a definicióját sem ismerjük. Annyit mindenesetre már tudunk, hogy a validálás nem fedi a fogalmat.

17

nyelv-ész, 2006. január 2. hétfő, 18:31 (#)

A post címe Office 12, de ennek csak egy eleme, a FP került nagyító alá. Mi a helyzet a többivel? Szar-e az új Word, Excel, Access, PowerPoint? Mit tud az új Visio, vagy a Publisher?

Mert szerintem ezt úgy kellene nézni, hogy ad a Mikorszopsz egy programcsomagot bizonyos irodai feladatokra, és mellécsomagol egy primitív html-reszelőt is, csak miheztartás végett. Láttunk már ilyet más cégeknél is.

Ha a többi komponens jó, akkor valahogy a FP-t le lehet nyelni, hiszen aki télleg weboldalt akar faragni, az úgyis hamar kinövi és vált.

18

Boca, 2006. január 2. hétfő, 18:34 (#)

Ali listája nem a felhasználókat szidja, hanem remekül ad keresztmetszetet arról, hova vezet az egyszeri felhasználóknál a MS magatartása. A Frontpage-nél csak az ismétlődik, ami a Wordnél történt. Az új verziók ugyanazt a hányadékot örökítik át, amitől sokadszor nem tudnak szabadulni a fejlesztők.
Egyébként már akkor ultragáz volt ez a FP által generált kód, amikor először kijött belőle verzió, de az kétségtelen, hogy az Office 12 részeként méginkább az. Igazán rakhattak volna bele valami optimalizációt, hogy ha már a user nem használ stílusokat, az azonos formázásokból a program generálja őket.

19

ses, 2006. január 2. hétfő, 18:53 (#)

nyelv-ész, jogos a kritikád: a cím ilyen értelmezésben félrevezető, hiszen nem állt szándékomban általános recenziót írni az új Office-ígéretről.

Azt prognosztizálom, hogy nem lesz benne valós érdekesség - de ezt a bevallottan szubjektív álláspontot nem a béta ismeretére alapozom, pusztán arra a körülményre, hogy személyes felhasználói tapasztalataim szerint már verziók óta nincs benne igazán lényeges és hasznos újdonság, legalábbis annyi bizonyosan nem, amennyi megérne egy általános upgrade-et.

20

eszpee, 2006. január 2. hétfő, 18:54 (#)

Pedig pont ebben van, a felhasználói felület radikális átalakítása (nem viccelek, láttam) szerintem mindenképpen megér majd egy tesztet. Igyekszünk.

21

r.a, 2006. január 2. hétfő, 21:26 (#)

#16: lehet, valóban, hogy általánosítottam némely tapasztalataimat azokkal az informatikusokkal (pl. akikkel némely boltokban és szervízekben találkozhat a szerencsétlen halandó), akik lenéznek mindenkit, aki nem ért mindahhoz, amihez ők. Ali listájából például nem csak azt éreztem, hogy itt hozzánemértőket idéz, hanem hogy szerinte ezek nevetségesek is. Elnézést a túlzott és rosszindulatú általánosításért...

22

moshi, 2006. január 3. kedd, 14:40 (#)

nem értem ezt a kesergést, az office egy egyszerű personal productivity tool, arra való, hogy az alkalmazott elkészítsen benne valami kimutatást, folyamatleírást, dokumentációt, prezentációt. erre a frontpage is megteszi. webes alkalmazást meg ki a halál fejleszt frontpage-ben?

23

Ali, 2006. január 3. kedd, 19:42 (#)

r.a.:
Mit mondjak, az már állítólag a nagyság jele, ha "értelmezik" az ember szavait és vitatkoznak az értelmezéseken. :) A magam részéről enyhe ingerültség jellemzett, amikor megkaptam a fent idézett (és még annál több) levelet, miután NEM dolgozom semmiféle supportnál, csupán a webvilág hajnalán írtam egy kis útmutatót azoknak, akik az akkori egyetemi környezetben neki akartak kezdeni a weblapgyártásnak. Tehetek róla, hogy tíz év elteltével is még ezt találják meg és olvassák a kezdők? :) Az ingerültségen túl vagyok, az idézeteket tanulságosnak tartottam, a sértődések elkerülése érdekében minden nevet és címinformációt eltávolítottam. Aki ezek után magára veszi, tegye. De az már az ő gondja, nem az enyém.

Nem mintha a Word dokumentumok közt túl nagy arányt képviselnének az elfogadhatóan helyesen formázottak...

24

nyelv-ész, 2006. január 4. szerda, 20:30 (#)

Ami pl. a Word-ot illeti: ami a 6.0-ban benne volt, annál többet ember egy szövegszerkesztőtől ép ésszel nem nagyon vár, pláne nem azok, akik egy középre igazított bekezdést szóközök leütésével állítanak elő...

Ehhez képest az újabb verziók a hasznos funkciók helyett éveken át inkompatibilitással és a stabilitás hiányával borzolták idegeinket; még a nagyreményű Office XP is tele van bug-okkal.

(Épp ma kellett felvilágosítanom egyik kollégámat, hogyan tudja kiküszöbölni a táblázatok keretén túlnyúló, margóba is belehasító szövegeket, és belekényszeríteni őket az Úr által determinált táblázat celláiba. A megdöbbenés oka az volt, hogy dörzsölt felhasználóként a legkevésbé sem számított arra, hogy a probléma megoldása a "Kompatibilitás" fülecskén rejtőzik.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork