Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kbac

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2005. december 20. kedd, 00:06 | 44 hozzászólás

KbacA japán sörtől a svéd bodzaitalon át a török ayranig mindenféle italt kapni a hazai boltokban. Úgy érzed, hogy mindent kipróbáltál már? Vigyázó szemedet Kelet felé vesd - onnan jönnek az új csodák. Példának okáért itt van mindjárt a kvász. Az orosz gasztronómia egyik gyöngyszeme, a kaviár, a scsí és a vodka méltatlanul kevéssé ismert, de legalább annyira jellegzetes unokatestvére ismét felütötte a fejét Magyarországon.

Gyermekkoromban igen nagy fegyverténynek számított, ha valaki egy orosz laktanya tisztjeitől rafinált barterkereskedelem révén szert tudott tenni némi kvászra. A tettnek elsősorban a dicsőségértéke volt jelentős, tekintve, hogy a kvász emberi fogyasztásra csak igen mérsékelten alkalmas, annak ellenére, hogy üdítőitalként kerül forgalomba.

A kvász ihatatlanságának ténye azonban nem jelenti azt, hogy egy magára valamit adó ínyenc kulináris tapasztalatai közül kihagyható lenne; sőt. Nem érezhetjük át igazán a végtelen tundra hangulatát, az orosz mélylélek ezernyi rezdülését mindaddig, amíg ízlelőbimbóinkat nem hatja át eme nedű utánozhatatlan aromája. A kvász olyan, mint a biciklizés: ha egyszer megvolt, akkor soha nem felejted el, az emlék örök.

Az elszánt kóstolón már a palack felnyitásának pillanatában eluralkodik a tanácstalanság. Az ital első kipárolgása máris gazdag asszociációs lehetőségeket rejt. Céklalé hígítva. Pikáns makrélapác. Bepenészlett katonai kulacs. Napon hagyott Borsodi. Akármi is legyen az, rettenetes - és elemi erővel bódít magába.

Óvatosan kóstoljuk az italt: már előre számítsunk a sokkra. Legyen lélekjelenlétünk a spontán gyomorreakciók leküzdésére, és készüljünk fel arra, hogy az ingerek szokatlanul erősek lesznek. Nagyjából az a jelenet fog lejátszódni velünk, mint amikor Igor Artyemovics acélgyári munkás a hosszú műszak végeztével a munkaasztalhoz lép, leteszi a népszava-kalapácsot, megtörli gyöngyöző homlokát, majd tévedésből jót húz a bögre fáradt olajból.

A kvász nem adja könnyen magát: a kóstoló általában egyre elszántabban, majd kétségbeesettebben próbálkozik a szörnyű aroma titkának felfejtésével, de a sokadik korty sem hoz megvilágosodást. Egyszerűen nem lehet rájönni, hogy mit iszunk: csak annyit bizonyos, hogy súlyosan romlott.

A zen pillanata akkor érkezik el, amikor feladjuk a reménytelen küzdelmet. Meghajtjuk fejünket a nagyorosz kiismerhetetlenség előtt, és csak isszuk tovább a cuccot, amíg tart. És ekkor egyszerre megváltozik minden. Lassan megelevenedik, testet ölt az ital szelleme, lelki szemünk előtt pedig elsuhan mindaz, amit a hatalmas birodalom életéből ez a kicsiny palack magába sűríteni képes, a kőolajipar csodáitól a szibériai tigris vizeletéig. Megérteni sosem fogjuk, de megéreztük a kvász lényegét.

A termék amúgy nemcsak üdítő italként utánozhatatlan, hanem származékos felhasználási lehetőségei is kimeríthetetlenek. Szolgálhat egyedi konyhai készítmények alapanyagául, lásd például kvászos uborka; továbbá mosogatószerként, vízkőoldóként és csavarlazítóként is megállja a helyét.

Kapható a Cora áruházak előterében egyre-másra nyíló, orosz specialitásokat áruló üzletekben. Kvász - a fantázia itala. Próbáld ki, hogy te is elmondhasd: nem éltél hiába.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (44)

1

Lac, 2005. december 20. kedd, 02:05 (#)

Ses, te tényleg megittad az utolsó kortyig? (^_^)
Egyébként az utolsó 4 üveg Mo.-n vásárolt japán (Asahi) sörömet a Cseh Köztársaságban gyártották... és így hiába eredeti licensz meg ilyenek, a varázs már odavan...

2

Dr. Minorka, 2005. december 20. kedd, 03:57 (#)

Kovászos uborka alapanyagául nem szolgáhat, mivel a kvasz a végtermék része (minusz uborka, kapor és só:))).

3

ferenc, 2005. december 20. kedd, 05:27 (#)

elso moszkvai latogatasom alkalmaval (turistakent hogy en se eljek hiaba:) elkepedve neztem a KBAC feliratu lajtkocsik ala seres jellegu korsot tarto barisnyak 20 kopejkaert hagytak a moszkovitakat egymast fertozni. ifjukori kivancsisagom es szimpatiam ellenre sem vitt ra a lelek. A nyari borzaszto levegohoz ezen ital aromaja is hozzajarult a delta epszilon kornyezetben.

4

inSay, 2005. december 20. kedd, 10:43 (#)

Bár magam nem rajongok érte, de szakértőim egybehangzó állítása szerint ez az üveges kvász sehol sincs a fent emlegetett lajtos kocsiból mért nedűhöz képest. Szerintük gyalázat ezt a terméket kvásznak nevezni.
Az elkészítése valóban a kovászos uborka kenyérérleléséhez hasonló, csak barna kenyeret kell hozzá használni. Persze ipari méretű gyártás során valószínűleg mást is adnak hozzá, de ezt fedje jótékony homály, mint a gyermekkorunk felejthetetlen avas töpörtyűkrémének receptjét.

5

Dr. Minorka, 2005. december 20. kedd, 12:19 (#)

Jézus! A lajtoskocsis variáns a job??? Pont ugyanolyan emlékem van róla, mint ferencnek. Bár mintha ott egy abszolút high-tech megoldással mosták is volna a poharat (bár lehet, hogy ez csak a málnaszörp automatára igaz).

6

ferenc, 2005. december 20. kedd, 13:04 (#)

dezsaban allo viz,
ket kuncsaft kozt bogre megmeritve, viz lerazva, masodlagos tisztasagu ruhaval feluletes torles.

tobbit a Darwin elintezi.

hogy egy latszolag tok ures boltban hogy lehet olyan szag hogy nem tudtam 5 mpnel tobbet elviselni.

7

inSay, 2005. december 20. kedd, 14:28 (#)

bennem inkabb a lajtoskocsiba epitett poharmoso kepe el, amire fejjel lefele kellett rarakni a poharat, majd azt lenyomva alulrol spriccelt fel a viz...
igy nez ki egy lajtoskocsi: http://www.rajbas.cz/galerie/krym/kvas.jpg

8

ferenc, 2005. december 20. kedd, 16:13 (#)

en azt szorpautomataban lattam - ,ersekelt meggyozo erovel - nuku szanitacio

A kepen szerintem a kek vodor a jatekos...

9

Dimi, 2005. december 20. kedd, 16:17 (#)

Azert kvaszbol tobbfajta van, pl. olyan is van, ami izre nagyon hasonlit a szlovak koffolara.
Ez itt egy recept:
http://russian-crafts.com/recipes/kvas.html

Ami erdekes, hogy kvasz miatt bezart egy Coca Cola gyar nyugat ukrajnaban. Nem bira a konkurenciat.

Volt meg egy masik ital, a tarhun. Izre es kinezetre hasonlitott a traubi szodara, viszont tarkonyos koncentratumbol (orosz-angol es angol-magyar szotaros forditas utan) keszult.

10

ferenc, 2005. december 20. kedd, 18:20 (#)

vegulis, hogy viszonyul mondjuk a kovaszos uborka levehez izileg? mert azt szoktam inni (csalad elkepedesere)

11

ses, 2005. december 20. kedd, 20:37 (#)

ferenc, erre a kérdésre (10) nem lehet egyszerűen válaszolni. A kovászos uborkának kellemesen savanykás íze van, aztán jól van. A kvász aromája ezzel szemben metafizikai jelentésszinteket vonultat fel, amelyről nehéz egy hozzászólás keretei között érdemben nyilatkozni. :)

12

Dr. Minorka, 2005. december 20. kedd, 21:20 (#)

A kovászos ubi:só, kapor
kvasz:
http://listserv.externet.hu/lists/konyha/0010/msg00224.html

13

sic, 2006. július 26. szerda, 20:55 (#)

Nem tudom a kumiz nevu népi neduhoz volt-e szerencsétek?
Ugy mint a csaj-t, visszautasitani nem illik, kihànyni plàne nem szokàs.
Tizenéve élettàrsamnak volt szerencséje egy eszkimo népi inyencséghez, egy doglott madarat pàr honapra beledobnak valami fokaborbol készult csoborbe, lezàrjàk, és amikor folyékony mosolyogva tàlaljàk, szintén visszautasithatatlan.
Alig rosszmàju feltételezésem (làttam kajàn kis szikràkat vendéglàtoim tekintetében) hogy az ilyen népies étel-italok voltaképpen arra vannak hogy természetes korlàtokat emeljenek egy csomo minden ellen, globalizàcio, immigràcio, ingatlanàremelkedés stb.

14

a_petri, 2006. július 27. csütörtök, 10:25 (#)

#13/sic: erről nekem beugrott egy epizód Tim Severin "A Brendan-expedíció" c. könyvéből (néhány vakmerő ír/angol fickó egy marhabőrből saját kezűleg varrt ó-ír 'hajón' átkelt az északi Atlanti-óceánon 1976-ban): egy Feröer-szigeteki helyi halász, aki csak úgy poénból beszállt hozzájuk útközben, elmesélte a fent említett eszkimó csemegét, kicsit naturalisztikusabban (a csapat ettől kissé zöldesszürkére színeződött), ezzel a megjegyzéssel: "Nem kóstoltam, de azt hiszem, nem lehet nagyon jó."

15

sic, 2006. július 27. csütörtök, 13:30 (#)

#14 a_petri Koszi az ajàndék otletet! Hàt ez az étel nem legenda. A kumizt is valami hosszukàs borbol készult csuporban fermentàljàk, talàn egy agyagedény robbanna? :)

16

oldkajla, 2006. szeptember 5. kedd, 13:10 (#)

Szóval a kvászról szóló remekmű teljességgel téves, aki ezt írta sem meg nem szagolta, sem meg nem kóstolta a kvászt. A kvász ugyanis enyhén éleszőszagú, finom ízű, alkoholmentes üdítőital. Sokkal joban üdít, mint a kólaféleségek, stb., mivel nincsen benne cukor. Kicsit a sör és a kóla között áll, de az alkoholmentes sör rettenetes paradicsomízénél sokkal pikánsabb íze van. A cikk írója igencsak elragadtatta magát, anélkül, hogy valaha is megkóstolta volna. Nagyon ajánlom neki a Mammut oldalában (vagy helyes ismeretei szerint a Corá-ban, stb. nyílt üzleteket, de kérem, először jól hűtse be a kvászt, és utána próbálja. Sem rothadt, sem romlott ízt-szagot nem lehet érezni rajta, szerintem összetévesztette saját sörével, amelyet a napon felejtett.

17

haujobb, 2006. szeptember 5. kedd, 17:06 (#)

oldkajla,
szagokkal, ízekkel már csak így van az ember: ami valakinek kellemes, az másnak néha szar. Pölö nekem a kávé (a lötty, nem a nyersanyag) illatától instant hányingerem lesz - gondolom, nem kevesen pedig igen kellemes illatnak érzik.

Én speciel nehezen tudom elképzelni az általad leírt élesztőszagot kellemesként - ettől, persze, te, és sokan még érezhetitek annak :)

18

Author Profile Page ervin, 2006. szeptember 5. kedd, 22:59 (#)

oldkajla, nagy élvezettel olvastam a recenziódat, ezért fájó szívvel cáfolom az alapfeltevését: a cikk megírása előtt jelentős mennyiségű kvászt fogyasztottam.

19

oldkajla, 2006. szeptember 8. péntek, 12:03 (#)

Szóval arról, hogy ami élesztőszagú, az nem lehet jó: a szűretlen búzasör nem csak élasztőszagú, hanem -ízű is, és mégis nagyon finom, az egyik kedvencem. (Erdinger, Edelweiss, Paulaner, stb.). Persze igazatok van, nem mindenkinek ugyanaz a nő v. ffi tetszik, még szerencse, stb. Szóval én meg imádom a kv-szemet rágni, viszont a kv-t ivott ember szagától falnak megyek. Tegnap vettem egy ráksalátát az orosz boltban, és olyan fokhagymás, és valami nagyon olajos ízű volt, hogy hiába drága ide-vagy oda, de kidobtam.
De most iszom a 3. fajta kvászt, és nagyon szeretem. Valóban odakint a lajtoskocsi meg a ráakasztott becsületkassza és az 1 db. korsó bizony nem volt túl bizalomgerjesztő, de tudja fene mitől, de HIDEG volt!

20

Zakuszka, 2006. szeptember 18. hétfő, 13:04 (#)

Oldkajlával értek egyet! A kvász finom, hűsítő, egészséges! Nemcsak Oblomov kedvence. Ma már ritkán látni olyat, hogy lajtoskocsiból árulják, ha mégis, immunrendszergyengítő műanyagpoharakból.

21

Penálen, 2006. szeptember 19. kedd, 10:42 (#)

Zakuszka,
minden hűsít, ami hideg :)

Ízlésről meg sztem tök nem érdemes vitatkozni - akinek bejön, annok jó, azt kész :)))

Ja, és a műanygpohár hogy gyengíti az immunrendszert? Vagy ez külön fajta?

22

Zakuszka, 2006. szeptember 19. kedd, 13:22 (#)

A túlzott tisztaságával, Penálen:)

23

Penálen, 2006. szeptember 19. kedd, 13:36 (#)

Ja, értem :)

24

gargoyle, 2006. szeptember 19. kedd, 13:46 (#)

aszittem a gonosz multik raknak bele immungyengitot hogy utana tobb gyogyszert adhassanak el ami meg tovabb gyengiti valojaban satobbi satobbi

25

Zakuszka, 2006. szeptember 20. szerda, 12:22 (#)

Éljenek az összeesküvés-elméletek, Gargoyle!

26

xab, 2006. október 3. kedd, 19:40 (#)

Méltatlanul mellőztétek a kbac-ból készített ételeket, úgymint plokroska, ami egy hideg leves, kvász alapon, nyáron verhetetlen, talán csak a szoljanka szoíthatja meg, bár az is csak télvíz idején. Sajnos az Arbat franchise termékeinek nagy része nem Oroszországban készül, általában az NSZK-ba vetődött orosz emigránsok (vö. Russendisko) részére készített utánérzéseket forgalmaz. Az aluhordóból mért kvász szerintem is más ligában játszik.

27

fenol, 2006. október 4. szerda, 14:35 (#)


Ez év május végén Litvániában jártam. Ott kóstoltam meg a kvaszt.
Palackozottan árusítják az összes kis- és nagy boltban. Hát először tényleg a furcsa, és az érdekes jelzők jutottak eszembe...
Aztán hoztam a családnak, megkóstolták, egyesek elborzadtak, másoknak ízlett. Én nagyon rákaptam, és kösz a tippet hol lehet venni, de remélem nem csak a budapesti Cora áruházakban

28

Dr. Minorka, 2006. október 4. szerda, 15:00 (#)

Arbat üzletek
http://www.arbat.hu/theme/uzletek.html

29

grenadir, 2007. február 2. péntek, 09:38 (#)

Sajnos a kornak nem sok előnye van, de annyi bizonyosan, hogy több tapasztalatom van. Jó néhány néhai európai szovjetúniós városban ittam kvaszt és általában hasonló volt az ízük. Az a palackozott kvasz jellegű izé különben sok mindenből áll, van benne kvasz is. Bár rühellem a Cola-t és csak véletlenül iszom, de az ugye egy standard íz. Szóval a minap vett "Öreg molnár" palackos kvasz íze úgy viszonyul a hajdani kimérthez, mint a néhai Sztár kóla íze az eredetihez. Önmagában persze nem rosszabb, mint az a sok ipari termék, amit gyümölcsital címén kutyulnak. A higiéniáról csak annyit, hogy érdekes élményeim voltak a hajdani ismert cégek olcsósör erjesztő pincéiben megnézni a kádakat. Sok patkány tartott ott úszóleckét, a bacik egy része ott virgonckodott közös korsó nélkül is.. A pasztörözés nélküli sörök pár nap alatt meg is buggyantak. (Ja, nyaranta pincér is voltam a 70-es évek elején, a nyári kocsmákban a korsók mosogatása alig volt jobb, mint a kvasz utánfutóknál.)

30

antikbac, 2007. május 7. hétfő, 16:27 (#)

kbac-szátok meg, a kvász egy ihatatlan undormány! Egyszer próbáltam Ukrajnában a patinás sárga lajtosból, két decit kértem, de egy után elfogott a hányinger. Kalandoroknak ajánlom, de csak a kultúrával való ismerkedés és semmiképp sem szomjoltás céljából. Leginkább a kotlós sörbe töltött hypós tea és élesztő keverékének alattomos ízéhez hasonlítanám.

31

nyelv-ész, 2007. május 8. kedd, 21:45 (#)

Mintha a cikk is ugyanezt taglalná hosszasan... Persze az a nép, amelyik ruszlin nő fel, élvezettel issza a kvászt is.

32

Dr. Minorka, 2007. május 8. kedd, 22:37 (#)

A kovászos/kvaszos ugorkát mi is szeretjük, mégis képtelen vagyok meginni a kvaszt. A ruszli állítólag lengyel, az oroszok sós lében eszik a heringet.

33

nyelv-ész, 2007. május 8. kedd, 22:46 (#)

Hát a sózott nyershal se kutya... egyébként anno a dicsőséges Szovjetúnióban amikor az élelmiszerboltok kongtak az ürességtől, ruszlit azért mindenhol lehetett kapni.

34

Ildikó, 2007. október 26. péntek, 09:21 (#)

Sziasztok! A kvász nagyon finom,igaz 20-éve nem ittam, de nyáron nagy melegben lehűtve kitünő. A kumisz is hasonlóan jó nyáron, egyébként birkagyomorból készült tömlőben erjeszti, minimális alkoholtartalma is van kb.5l után érezhető erjesztett lótej ami inkáb a kefirhez hasonlít.

35

Emese, 2008. február 29. péntek, 19:59 (#)

Elképesztő, hogy milyen intoleránsak vagyunk más kultúrákkal szemben!
Az ízlésről valóban nem lehet vitatkozni, kinek a szőke, kinek a barna, de azért sem kigúnyolni, sem leköpködni nem kéne egy másik országot, mert egy ételük vagy italuk nem ízlett!!
Elfelejti a blog írója, hogy ez az ország Tolsztoj, Puskin, Csehov, Solohov hazája is (már annak, aki tud olvasni) és Ciolkovszkijé, Mengyelejevé, Pavlové is. És akkor nem beszéltem az orosz balettről, Glinkáról, Csajkovszkíjról, vagy Karpovról.
Egyébként meg pontosan úgy viselkedik, mint az, aki egyszer látott egy műnőt, és akkor azt hiszi, hogy már mindent tud a szexről.
Ami a kvaszt illeti: nagyon finom, hűsítő, és tápláló ital, a kovászos uborka levével pedig az a közös benne, hogy tejsavat tartalmaz (mint a savanyú káposztánk leve is) és ez nagyon fontos, és egészséges anyag, ami kell az emésztésünkhöz!
Az orosz konyha nagyon finom, érdekes módon New Yorkban az amerikaiak rajonganak a kaviáros palacsintáért, a marinált vargányáért, de a borcsért, meg a scsiért is.
Nézzünk már magunkba, mielőtt mások konyháját fikázzuk: minden magyar étel baromi büdös, mert úgy kezdődik, hogy "Végy egy fej vöröshagymát, és pirítsd üvegesre az olajban". De beszélhetnénk a töltött káposzta szagáról is, ami leginkább a szarszaghoz hasonlít, mégis finom étel, és megesszük.
Ha valaki járt már a Kecskeméti Konzercgyárban, a Budapesti Csokigyárban, vagy a Kőbányai Sörgyárban, azt hiszem, bölcsen hallgatna a lajtoskocsiban árult kvasz esetében. De említhetném a fagyigyártásunkat is, vagy bármilyen más élelmiszergyárat! Talán nem kéne annyira eltelnünk a saját kultúránkkal, mert ha megkapirgáljuk, kiderül, hogy nincs rá okunk.

36

Dr. Minorka, 2008. február 29. péntek, 21:46 (#)

A nem kellő tisztaságú lajtoskocsiban tárolt kvasz elég súyos tüneteket okozhat.

37

Penálen, 2008. március 1. szombat, 09:16 (#)

Emese,
a hozzászólások egyik legintoleránsabbikát sikerült produkálnod. SZVSZ.

38

lukács, 2008. július 6. vasárnap, 18:01 (#)

szerintem ez az ital alegjobb afQldQnn gyomor regeneraló nagyonnjó itóka

39

Kacor király, 2008. november 26. szerda, 23:04 (#)

Üdv Mindekinek! A kvász tényleg egészséges ital. Alapja a rozs és árpa csírája. Csökkenti a fáradékonyságot, növeli a fizikai erőnlétet. Jót tesz a gyomornak, beleknek. Az Arbatban árult ukrán kvász (aQuarius cég: http://www.asm.com.ua/ ) íze nem volt az igazi de Németországi Monolith cég ( http://monolith-gruppe.de/ ) orosz kvásznak nevezett itala elég kiábrándító volt. Sok benne szénsav és nem lehűtve jobban emlékeztet az Oroszországban fogyasztott kvász ízére. Sajnos nem tudom, hogy a németországi árúk mennyire tudják visszaadni az orosz ízeket. Nem is tudom, hogy most ott gyártják-e és onnan jön a magyarországi Arbatba vagy más úton, mert a csomagolások egy része az eredeti orosz neveket használja. Gondolkozom a húsos derelye (pilmenyi) megkóstolásán is de aggódom, hogy az is csak utánérzés lesz.

40

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. november 27. csütörtök, 02:16 (#)

Ami a pilmenyit illeti, nem tudom, hogy az eredetihez hogyan viszonyul, viszont finom.

41

Erdélyi Zsoltusz, 2008. december 9. kedd, 21:06 (#)

Próbálom értelmezni az itt kialakult kaotikus helyzetet. Annó még 1995-97 -ig mikor rendszeresen jártunk Kievbe, egy tikkasztó délben vetemedtem egy hosszúkás ,ovális alakú króm szinű valamiből adagolt italt inni, első megrökönyödésemre hideg volt és enyhe kovászos uborkalé ízére emlékeztetett.És annó azon a nyáron a kedvenc italommá vált.Ehez a kutúrkörhöz ez tartozik és az ember másfajta szemüveggel kell hogy vizsgálja ezt is. Persze ez nem Coca Cola és nem is Perié ásványviz, de ott azon az áron és ilyen hagyományok között, egy nagyszerű nemzeti ital.
Nagy bánatomra kárpátalján nem ilyet adtak:(
De ilyen élmény volt a nagyon sós füstölt nyershal is a Dnyepper partján, vagy egy speciális fasirtféleség, amilyet soha többé nem ettem sajnos. És akkor még nem említettem a kis diszcsomagolású kakarkum vagy arbat becenevű felejthetetlen csokoládé téglácskákat, amik ezerszer finomabban bármelyik multi csokigyár csúcs termékénél.

42

moshka, 2009. február 24. kedd, 12:10 (#)

a kvászt egyre több helyen lehet kapni nálunk. Nem régen rátaláltam egy www.cmak.hu weboldalra, mely szintén az orosz termékeket értékesíti. Van köztük a kvász is, és ami nekem nagyon tetszett, hogy házhoz szállítással dolgoznak !

43

Jelis, 2010. február 16. kedd, 22:43 (#)

Korábban egy nagyon finom eredeti orosz kvászt egy másik orosz boltban vettem, azt hiszem CMAK a bolt neve, belvárosban van, Mariott szállodával szemben. Amúgy több eredeti orosz dolog található ott, mint az Arbatban, és szerintem az árak is jobbak valamennyivel.

44

Jelis, 2010. február 16. kedd, 22:44 (#)

Moshka, most látom az üzenetedet ))) de jó, van weboldaluk is!!!!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork