Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


The pot calling the kettle black

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. július 4. hétfő, 22:43 | 3 hozzászólás

Válságban van a brit egészségügy. (Legalább is a britek így gondolják, biztos nem nagyon jártak még a szomszédos Írországban és így nem tudják perspektívába helyezni a dolgot.) Az áldatlan állapotok javítására pár évvel ezelőtt létrehozták (majd gyorsan meg is szüntették) a helyi önkormányzatok által működtetett "Community Health Council"-okat, amely az egészségügyi ellátás működését lett volna hivatva felügyelni - erről így ír a Guardian egyik olvasói levele:

Local authorities control the provision of social services and, if anything, make a worse job of it than the NHS does in providing healthcare. Any criticism of the NHS from them will be a case of the pot calling the kettle black, and, if relating to joint working, can hardly be taken as unbiased.

Csinos kis szólás ez arra, amit magyarul "bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű"-vel írunk le. Arról szól, hogy a fazék és a teáskanna állnak a tűzhelyen, persze hót kormos mind a kettő, és az egyik nem átallja feketének hívni a másikat. (Bé verzió: a teáskanna rézből van, fényes, és tükröződik benne a kormos lábos fekete színe, amit emez a kanna saját színének néz.)

A szólás eredetetére nem sikerült fényt derítenem, még az ilyen ügyebken egyébként mérvadó Oxford English Dictionary is tanácstalan. Egyes (kétes) források szerint a Don Quijotéből származik. Ezt sajnos nem fogom tudni ellenőrizni, húsz oldal után kidőltem, amikor megpróbáltam elolvasni.

Végezetül egy fontos megjegyzés az Egyesült Államokba látogató olvasóink számára: ez a szólás Amerikában nem szalonképes, helyette a the pot calling the kettle AfroAfrican-American-t illik használni. (A kényszeres politikai korrektségről a challenged szócikkében már értekeztünk.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

ses, 2005. július 5. kedd, 00:12 (#)

stsmork, nem nagyon vagy lemaradva PC-ből, de egy kicsit mégis: ha minden igaz, újabban az African American megnevezés a korrekt. Nem rövidítgetünk :)

2

BaBe, 2005. július 5. kedd, 09:03 (#)

Jaja, ezt én is hallottam, és nem tudtam hová tenni, azt hittem egyedi eset. Ezek szerint a PC-ség egyenesen nő az emberi hülyeséggel... :))
b., az optikai kihívásokkal küzdő ")

3

pravda, 2005. július 5. kedd, 16:32 (#)

nekem a legnagyobb poén evvel a pc-vel kapcsolatban az volt amikor az alulművelt balázs (viva tv, majd rtl klub) Besson egyik filmjében szereplő két fekete párizsi szinészt a következőképpen konferálta: mostpedig hallgassuk a két afroamerikai fiatalemberrel készített riportunkat.
szegények talán életükben nem voltak egyik kontinensen sem (tudom persze, az első jogos. bár ha jobban belegondolok mindenki afrikából származik)
idióta pc-ket vegyük át esztelenül!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork