Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Majdnem minden majdnem rövid története

stsmork cikke a Művház rovatból, 2004. augusztus 30. hétfő, 14:15 | 37 hozzászólás

"Azt se tudtam, mi az a proton" - állítja magáról szégyenkezés nélkül Bill Bryson, a Short history of nearly everything című könyv szerzője. "Hát igen, ilyen az amerikai iskolarendszer" - sóhajthatnánk most fel, de ez sokszorosan lerágott csont; különben is, Bill Bryson nem az oktatási rendszert, hanem a dögunalmas tankönyveket okolja, amiért felnőtt korára ilyen sötét maradt.

Mégsem erről szól a könyv, hanem arról, hogy a szerző egyszer rájött, hogy ez valahogy mégsincs jól így. És a következő három évet természettudományos ismeretterjesztő könyvek olvasásával töltötte, hogy aztán az azokból összeolvasott dolgokról maga írjon egy valóban érdekes ismeretterjesztő könyvet. (Imponálnak nekem azok az emberek, akik elképzelnek egy könyvet maguknak, amit nagyon szeretnének elolvasni, és amikor kiderül, hogy a könyv nem létezik, megírják ők maguk. Peter Norton legendás könyve az IBM PC-kről is így született.)

Az eredmény csaknem ötszáz oldal lett, aligha lehet tehát "rövid történet"-nek nevezni, ami a terjedelmet illeti, ráadásul aki eddig nem tudta, hogy mi fán terem a proton, az ebből a könyvből sem tudja meg. A kémia, fizika és genetika alapvető dolgaival tisztában kell lennünk ahhoz, hogy a könyet élvezhessük. Mert nem tudományos munka ez, hanem tudománytörténeti összefoglaló, amely szokatlan módon több tudományterületet ölel át: a csillagászattól indul, aztán átcsap a geológiába, onnan az atomfizikába, hogy végül, némi kémiával vegyítve, a biológiánál kössön ki. De éppen ez a fő erénye: ahogy összeköti az egymással összefüggő dolgokat, amelyeket rendesen külön fejezetekben vagy külön könyvekben szoktak tárgyalni, attól az embernek "aha, tényleg" érzése lesz, amikor a könyvet leteszi.

Ráadásul mindez érthető stílusban, finom humorral megírva, szórakoztató tudománytörténeti anekdotákkal fűszerezve. (Nekem a XIX. századi tudósok viselt dolgai tetszettek a legjobban; olyanok, mintha egy romantikus kalandregényből ollózták volna ki a sztorikat.)

Az utolsó fejezetet harminchét oldal jegyzet követi: valahányszor a szerző állít valamit, mindig gondosan megjelöli a forrását is, nehogy felmerüljön a gyanú, hogy az ujjából szopta az adatokat.

Korrekt esti olvasmány.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (37)

1

eszpee, 2004. augusztus 30. hétfő, 23:04 (#)

Hehe, épp most olvasom egy régebbi könyvét, a Made in America-t, az se rossz, de eddig az összes többi könyvét jobban élveztem - bár azt hiszem egy Magyarországról szóló hasonló könyvet nem tudnék letenni.

2

wice, 2004. augusztus 31. kedd, 10:24 (#)

akkor ird meg, baszki.

3

Midaga, 2004. augusztus 31. kedd, 10:35 (#)

Kicsit féltem idekommentezni, tartva a negédes össznépi lamúrtól, de szerencsére van mit ütköztetni: a Made in America az egyik legjobb könyve szerintem. James Burke-re hajaz, de ettől függetlenül.

4

pravda, 2004. szeptember 3. péntek, 11:02 (#)

kiskoromban volt egy meselemezem - oktató jellegű - idézek belőle egy nótát: "proton-papa, neutron-mama vár otthon rád
mert nélküled nem teljes a vas-atom család"
ennyi maradt meg, de az kitörölhetetlenül

5

stsmork, 2004. szeptember 3. péntek, 11:30 (#)

Rövid guglizás után:

"Proton-papa, Neutron-mama vár otthon ránk
Mert nélkülünk nem teljes a vasatom-család
Sok kis elektrontestvér aggódik nagyon
De hogy merre menjünk, azt nem tudom"

http://www.renyi.hu/~mogy/kvantifanti/kvfanti.txt

6

pravda, 2004. szeptember 3. péntek, 12:03 (#)

stsmork, megmentetted a napomat.

7

pravda, 2004. szeptember 3. péntek, 12:09 (#)

Mimikron-apó a potenciálgödörben!!!

8

stsmork, 2004. szeptember 3. péntek, 13:09 (#)

pravda, az mp3 fájlokat is megtaláltad? (Ugyanabban a könyvtárban vannak, mint a szöveg.)

9

Ali, 2004. szeptember 5. vasárnap, 17:23 (#)

Jó könyvet még elképzelni is nehéz, nemhogy írni, mert ugye nincs két egyforma (felfogóképességű) ember. A tankönyveket ennek ellenére rendületlenül egyfajta "standard gyermek" tévképét feltételezve íródnak, az oktatás egésze is, s ezt több száz kilobyte-on át lehetne fokozni, de akkor se érnék el Eco-ig. :) Nekünk magyaroknak persze itt Simonyi Károly "A fizika kultúrtörténete" c. munkája, ami ugyan az átlag olvasónak pont olyan könnyű, mint öreg Skodának az Istenhegyi út felfele, de legalább mondhatjuk, hogy a Nyugat végre beért minket. :) Ettől függetlenül én már megpendítettem régebben Stsmorknak, hogy állítsa össze a "legjobb (ismeretterjesztő) könyvek listáját". Azt, hogy nem lenne objektív, nem fogadom el kifogásnak. :P

10

pravda, 2004. szeptember 6. hétfő, 11:51 (#)

stsmork: megvan, írom cd-re és okítom a keresztgyerekeimet.

11

bog, 2005. december 25. vasárnap, 02:08 (#)

Megjelent magyarul a Short history of nearly everything? Én nem magyarul olvastam, de ajánlani akarom fűnek-fának, akiknek nincs kedvük más nyelven olvasni. Ez volt életem legjobb népszerű-tudományos könyve. Stsmork recenziójából kimaradt, hogy a könyv a mindenféle tudományos információval könyörtelenül elvezeti az olvasót a mondanivalóhoz. Sokmilliárd év és véletlenek sorozata vezetett odáig, hogy pont itt pont ilyen élet feltételei létrejöttek, hogy mi pont ilyenek lettünk. Elképesztő véletlenek játékának köszönhetően vagyunk, erre az esélyünk kisebb volt, mint egy lottó főnyereményre. De jóval nagyobb az esély a kipusztulásra, különösen, ha folytatjuk destruktív viselkedésünket. Mindent megteszünk az élet feltételeinek és az életnek a megsemmisüléséért. Akármelyik tudományból veszi a tényeket, mindenből ez derül ki.

12

stsmork, 2006. február 25. szombat, 22:42 (#)

Megjelent a "short history..." új kiadásban, képekkel illusztrálva. Belelapoztam és tényleg teli van mindenféle érdekes fényképpel, de nekem kicsit gyanús, hogy alig vastagabb, mint a képek nélküli verzió. Csak nem nyisszantottak ki belőle belőle ezt-azt? Nagy kedvem volna újra elolvasni, de végül úgy döntöttem, hogy megvárom, amíg megveszi valaki más, akitől majd kölcsönkérhetem :-)


http://www.amazon.com/gp/product/0767923227/sr=8-2/qid=1140903405/ref=pd_bbs_2/103-9701755-4217410?%5Fencoding=UTF8

13

Judit, 2006. március 25. szombat, 03:55 (#)

A 11. szamu kerdesre azt hiszem senki nem valaszolt. En is nagyon szeretnem tudni hogy ez a konyv "A Short history of nearly everything" megjelent e magyar nyelven? Nagyon szeretnem megszerezni. En angolul olvastam, de szeretnem megvenni edesapamnak magyar kiadasban, o nem beszel angolul.

14

stsmork, 2006. március 25. szombat, 23:18 (#)

Judit, nem láttam még magyarul, de ha tudomást szerzek róla, akkor fogok róla postolni.

Eddig két Bryson könyv jelent meg magyarul, mind a kettő az Európánál, egy bizonyos Pék Zoltán fordításában. Az előbb küldtem nekik egy e-mailt az info-kukac-europakiado-pont-hu címre, ha jön válasz akkor azt beírom ide hozzászólásban.

Nincs más dolgod, minthogy addig is szorgalmasan olvasd a sesblogot :-)

15

Judit, 2006. március 26. vasárnap, 17:16 (#)

Elore is koszonom!

16

haujobb, 2006. szeptember 1. péntek, 22:31 (#)

Most kezdtem el olvasni tőle az utolsót, amit még nem olvastam, a The Mother Tongue-t, és, bár ezt egyáltalán nem tudtam volna elképzelni korábban: nem tetszett. a 60. oldal környékén abba is hagytam (azért is, mert nyelvtörténet elég sok van benne, az volt a szakirányom az egyetemen, és nem kevés "tényéről" tudni, hogy nem igazán úgy van, azért is, mert egyszerűen gyengének éreztem a többihez képest), de megerősítette bennem a Brief History olvasásakor megérlelődött gyanúmat: Brysonnak maradnia kéne a kaptafánál, jelen esetben a travelogue-oknál. ahhoz, illetve ehhez a gyerekkorbarévedéshez (asszem, erről fog szólni az e hónapra beharangozott új könyve is) úgy ért, mint senki más (akit eddig olvastam :), de, mikor népszerűtudományos téren próbálkozik - az nekem nem jön be :(

17

Author Profile Page stsmork, 2006. szeptember 1. péntek, 23:11 (#)

haujobb, alkalom adtán kifejthetnéd, hogy mi nem tetszik a short history-ban. Egyszer már beírtad egy másik posthoz hosszászólásként, hogy Bryson könyvét sokan vitatják, de akkor sem mondtál erről több részletet.

18

haujobb, 2006. szeptember 3. vasárnap, 13:26 (#)

stsmork:
leginkább az, hogy nekm nagyon átszivárgott végig, hogy a szerző nincs otthon a témában, és ezt ő maga is érzi. Nem kaptam meg azt a stílust, azt a "lubrikált" könnyedséget, ami a többi könyvéből árad - ami miatt én annyirs szeretem. Mert - lkhet rám köpködni - engem nem igazán az Appalachian Trail világa érdekel pölö, hanem az, ahogy ő ír róla. A "tudományos" műveiben ez nincs meg - egyedül talán a Made In America lehet kivétel, de az is max a legkevésbé király travelogue-ja utrán jön a sorban - nálam, természetesen :) Látszik az igyekezet, hogy ezt a trademark humorát ezekbe a műveibe is bevigye, de nekem sok helyen kicsit izzadságszagúnak tűnik az igyekzet. Úgy éreztem: a "Notes from a big country" leglaposabb poénja is jobban ül, nagyobbat üt, mint a "Short history..." poénjainak 90%-a. És én Brysont nagyon nem kis mértékben a humora miatt olvasom.

Remélem, így már kicsit érthetőbb, miért nem jött be nekem annyira a könyv.

(Persze, ez a "nem-bejövés" csak a Bryson-univerzumban értendő, bárki mástól nagy élvezettel olvastam volna - csak épp ő már túl elkényeztetett, túl magasra állította a mércét :)

19

Rossa, 2006. szeptember 6. szerda, 20:27 (#)

Sziasztok...

Én sajnos nem olvastam még Bill Bryson A Short History of Nearly Everything c. művét, mert sajnos nem tudok olyan jól angolul, hogy megérteném, de apum folyamatosan mesél, hogy miket olvas, és nagyon meghozta a kedvem. Csak nem tudom, hogy lehet-e kapni a boltokban magyar kiadást, mert csak az menne nekem.... Segítetek? Lehet kapni?

20

dolphin, 2006. szeptember 7. csütörtök, 10:40 (#)

Hardcore fanoknak: minden, amit az "I come from Des Moines. Somebody had to." fedett:

"The Life and Times of the Thunderbold Kid"
http://href.hu/x/1q34

(Csak a k. Amazonnak az ingyenes hazhozszallitasa - mert igen, soher vagyok :-) - evekig tart... :-(( )

21

haujobb, 2006. szeptember 7. csütörtök, 18:19 (#)

dolphin,

nem tart évekig, mi páran rendszeresen rendelünk és még sosem kellett váratlanul sokat várni.
A Thunderbolt Kidet én is előrendeltem már jó rég (már, ha a kollega elküldte az összrendelést, ha nem, lemondom, és megvárom a puhakötésűt:), kíváncsi vagyok. Az előzetese alapján nagyon ígéretes :)

22

dolphin, 2006. szeptember 8. péntek, 17:19 (#)

Hat lehet, hogy az amerikai Amazon elkenyelmesitett, de ott a SuperSaver shipping is max 5 nap volt, az Amazon UK-n meg egy hete rendeltem es meg el sem kuldtek :-/...

23

haujobb, 2006. szeptember 8. péntek, 23:05 (#)

Ja, bocsi, nem néztem meg a linket, azt hittem az amazon.com-ról mondod, hogy lassú.
A co.uk-ről is fogunk most rendelni, de qrva cselesek leszünk, mert a kollega, akinek az accountján rendelünk csoportosan, pont megy ki egy ismerőséhez Londonba nemsokáéra, úgyhogy az ismerőshöz rendeljük a cuccost, onnan meg majd hazahozza :)

24

dolphin, 2006. szeptember 9. szombat, 14:12 (#)

Szerintem azert egy kis idot hagyjatok ra - en is Londonban lakom ... ;-)

25

haujobb, 2006. szeptember 10. vasárnap, 11:13 (#)

Szted 2 hét elég?

26

dolphin, 2006. szeptember 10. vasárnap, 16:03 (#)

Egyelore 9 days and counting... (bar lehet, hogy a nagy erdeklodes miatt ilyen lassu a dolog).

27

Author Profile Page stsmork, 2006. szeptember 11. hétfő, 20:54 (#)

Rossa (19): ezt a választ kaptam az Európa kiadótól (ők adták ki magyarul Bryson több könyvét is): "Kiadónk nem adja ki az Ön által említett könyvet. Esetleg más kiadónál érdeklődjön, hátha megjelenik."

28

haujobb, 2006. szeptember 11. hétfő, 22:49 (#)

Dolphin,
akkor itt félreértés van - a Bryson könyvet a .com-ról rendeltük meg (illetve mégsem, még nem ment ki a rendelés, úgyhogy sztornóztam, majd a puhakötésű elég lesz), a co.uk-ről más cuccokat, amiket valszín a .com is Angliából rendelne meg.

De kösz, hogy szóltál.

29

Penálen, 2006. október 17. kedd, 13:45 (#)

No, tesómtól Mckaptam az új könyvet, nemsokára bele is kezdek. Belelapozgattam párszor, és eddig mindig bent ragadtam pár oldal erejéig, mert épp olyan jó résznél nyitottam ki :)))

(haujobb voltam)

30

sh, 2006. december 4. hétfő, 16:52 (#)

Vajon miert nem jelent meg A short history meeg mindig magyarul?

31

Penálen, 2006. december 4. hétfő, 22:17 (#)

Sőt, tudtommal nem is tervezik a megjelentetését.

32

Penálen, 2006. december 4. hétfő, 22:18 (#)

Ha már itt vagyok: Az új könyv (The life and times of the Thunderbolt Kid) viszont ismét a jó régi, elsőosztályú Bryson-anyag, kötelező!!!

33

Penálen, 2006. december 14. csütörtök, 19:47 (#)

Nos, lehet elkülöníteni a karácsonyi ajándékra szánrt pénzből - vagy alibiből megvenni a kedvesnek: megjelent magyarul a könyv!

Bill Bryson: Majdnem minden rövid története (kemény kötésben)

Akkord kiadó, 2006

Fordította: Erdeős Zsuzsnna, lektorok: Kovács Tibor, Szabados László

Boltban 4990 ft. (már kapható, én már meg is vettem), online 4242 ft.:

http://www.bookline.com/control/producthome?id=52905&type=22

34

Author Profile Page eszpee, 2008. március 29. szombat, 20:32 (#)

Recenzió a Könyvesblogról:

http://konyves.blog.hu/2008/03/29/munkacim_2

Tetszett nekik is.

35

Author Profile Page ervin, 2008. március 29. szombat, 20:49 (#)

ebből a recenzióból: "észre sem vesszük, hogy köznapi nyelven megfogalmazva tíz szemeszternyi egyetemi tananyagot sajátítottunk el pár nap alatt"

a kritika hangneme váratlan átfedést teremt a recenzió és a himnusz műfajai között. :)

36

Author Profile Page Penálen, 2008. március 29. szombat, 21:57 (#)

... Illetve sokat elárul a szerző véleményéről az egyetemek színvonalát illetően :)

37

Iván, 2011. január 25. kedd, 09:46 (#)

Ez a kedvencem. Jó, hogy magyarul is megjelent. Ennek örömére idefordítom, amit néhány évvel ezelőtt írtam róla svédül:
A Big Bang ereje pont megfelelő volt ahhoz, hogy az Univerzumot létrehozza számunkra. Ha a gravitáció és az expanzió kicsit másmilyen lett volna, nem létezne a bolygónk az atmoszférájával. Elképesztő események véletlenszerű láncolata vezetetett a semmiből odáig, hogy épp te létezel. Atomjaid és sejtjeid felfoghatatlan összjátékával működik a tested ollyannyira, hogy nem kizárólag alapvető életfunkcióid vannak, hanem mozogni és gondolkozni tudsz; ráadásul el tudod olvasni Bill Bryson humorral telített útmutatását végig az Univerzum, a Föld és a tudomány történetén. Bepillantasz az elképzelhetetlemül nagy és az elképzelhetetlenül kicsi világba. A megértéssel együtt növekszik a csodálatod, miközben nagyokat röhögsz. A szerző megtalálja azt a színvonalat, ami elég szórakoztató, akár gimnáziumban, akár egyetemen tanultad a természettudományt. Akár emlékszel rá, akár nem.
Ráadásul találkozhatsz hóbortos és megszállott tudósokkal. Meglepő pletykákat tudsz meg azokról, akiket már ismersz (Mendelejev, Darwin, Einstein, stb) és megismerkesz olyanokkal, akiket illene ismerni.
A könyv betartja, amit a címben igér. A mondanivaló minden fejezettel világosabbá válik: az élet kialakulása és folytatódása mintha egy olyan kombinációval játszanánk a lottón, amivel minden pillanatban telitalálatunk van. Minden beavatkozás a természet dinamikus rendjébe elronthatja nyerő kombinációt.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork